De afgelopen maanden is er veel over gesproken en eindelijk is het zover: LinkedIn heeft een nieuwe functie toegevoegd aan het platform die een video-feed aanbiedt. Deze nieuwe functie, vergelijkbaar met Instagram Reels en TikTok, biedt gebruikers de mogelijkheid om via een eindeloze scroll korte video's te bekijken die relevant zijn voor hun netwerk en interesses. In dit artikel leggen we uit waarom LinkedIn deze feature heeft geïntroduceerd, wat het precies inhoudt en hoe jij en jouw organisatie hiervan kunnen profiteren.
Waarom is deze nieuwe functie geïntroduceerd?
De introductie van deze video-feed is het resultaat van een toename in het gebruik van video op LinkedIn. Gebruikers consumeren steeds vaker content via video’s in plaats van geschreven artikelen, omdat video's eenvoudiger en sneller te verwerken zijn. Uit intern onderzoek van LinkedIn blijkt dat 38% van de Nederlandse professionals korte video's interessanter vindt dan lange tekstuele updates. Video's kosten over het algemeen minder tijd en moeite om te bekijken, en dit maakt ze een aantrekkelijk alternatief voor traditionele inhoudsvormen. Bovendien verlaagt de video-feed de drempel voor nieuwe gebruikers die gewend zijn aan platforms zoals Instagram en TikTok, wat de keuze voor deze functie strategisch slim maakt.
Een nieuwe contentervaring
De video-feed op LinkedIn werkt, net als bij Instagram en TikTok, met een "endless scroll"-mechanisme waarbij gebruikers een gestage stroom verticale video's zien die zijn geselecteerd op basis van hun interesses. Het algoritme presenteert niet alleen video's van mensen die de gebruiker volgt, maar toont ook content van connecties in de tweede en derde graad. Dit betekent dat gebruikers in contact kunnen komen met video's die zij anders misschien niet zouden hebben ontdekt.
Hoe maak ik gebruik van de Video-feed?
Het algoritme is zo ingesteld dat verticale video's automatisch in de feed worden meegenomen. Op dit moment kunnen gebruikers echter nog niet handmatig posten op de video-feed. Het is belangrijk om korte video's te maken; volgens LinkedIn werkt een lengte van 15 tot 30 seconden het best. Om de kijker geboeid te houden, wordt aangeraden om snel afwisselende beelden te gebruiken die de dynamiek van de video verhogen.
Daarnaast is het belangrijk om ondertiteling toe te voegen, vooral als er mensen in beeld zijn. Dit is niet alleen handig voor mensen die de video zonder geluid bekijken, maar ook voor slechthorenden.

Een voorbeeld van hoe het algoritme gerelateerde video’s aan de gebruiker voorschotelt.
Overige tips voor effectieve video's
Bij het maken van een video voor de LinkedIn-feed is het handig om op de volgende punten te letten:
Begin de video met een opvallend beeld of statement om de aandacht direct te grijpen.
Sluit af met een duidelijke Call to Action (CTA): wat wil je dat de kijker doet na het zien van jouw video?
Wees voorzichtig met het gebruik van muziek. LinkedIn heeft momenteel nog geen officiële muziekbibliotheek, dus als je muziek wilt gebruiken, moet je zelf een licentieovereenkomst regelen, bijvoorbeeld via Buma/Stemra.
Tools voor videobewerking
Je kunt de video eenvoudig bewerken met tools zoals CapCut (populair voor TikTok-video’s), InShot, Canva of OpusClip. Voor professionals die de geavanceerde bewerking zoeken, zijn Adobe After Effects en Premiere Pro uitstekende opties.